Afryka

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
Dry Demerara

4

ilość
porcji

60 min

czas
przygotowania

składniki:

  • 15 g drożdży
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ryżowej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • Cukier Puder Trzcinowy Diamant do posypania

Sposób przygotowania:

  • Umieść w misce rozdrobnione drożdże, zalej ciepłą wodą i rozmieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem przez 10-15 minut.
  • W międzyczasie przesiej mąkę pszenną oraz kokosową, zmieszaj i połącz z pozostałymi składnikami w drugim naczyniu.
  • Dodaj zaczyn drożdżowy, ponownie wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut.
  • Zakryj ciasto ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Jeśli okaże się zbyt kleiste, dodaj więcej mąki.
  • Ciasto o odpowiedniej konsystencji rozwałkuj do grubości około 1 cm i potnij w trójkąty.
  • Smaż je na rozgrzanym oleju, aż będą pięknie zrumienione z obydwu stron.
  • Odstaw do odsączenia na papier kuchenny, a po przestygnięciu posyp Cukrem Pudrem Trzcinowym i podawaj!