Afryka
W przepisie został użyty
Cukier Trzcinowy
Dry Demerara
4
ilość
porcji
60 min
czas
przygotowania
składniki:
- 15 g drożdży
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1/3 szklanki Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
- ½ szklanki mleczka kokosowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki mąki ryżowej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu szczypta soli
- Cukier Puder Trzcinowy Diamant do posypania
Sposób przygotowania:
- Umieść w misce rozdrobnione drożdże, zalej ciepłą wodą i rozmieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem przez 10-15 minut.
- W międzyczasie przesiej mąkę pszenną oraz kokosową, zmieszaj i połącz z pozostałymi składnikami w drugim naczyniu.
- Dodaj zaczyn drożdżowy, ponownie wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut.
- Zakryj ciasto ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Jeśli okaże się zbyt kleiste, dodaj więcej mąki.
- Ciasto o odpowiedniej konsystencji rozwałkuj do grubości około 1 cm i potnij w trójkąty.
- Smaż je na rozgrzanym oleju, aż będą pięknie zrumienione z obydwu stron.
- Odstaw do odsączenia na papier kuchenny, a po przestygnięciu posyp Cukrem Pudrem Trzcinowym i podawaj!
zobacz inne przepisy
z cukrem trzcinowym Diamant