- ok. 150 g makaronu ryżowego (najlepiej wstążki)
- ok. 200g obranych krewetek
- cebula (najlepiej dymka)
- 100g tofu
- 2 jajka
- ok. 100 g kiełków fasolki mung
lub mieszanki stir-fry na patelnię - świeża lub sproszkowana papryczka chili (ilość dopasowana do preferencji)
- 3 łyżki neutralnego oleju do smażenia (słonecznikowego, kokosowego, ryżowego…)
- Do posypania
- 2 łyżki posiekanych orzeszków (ziemnych lub laskowych)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
lub kolendry - Na sos – marynatę
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- sok z całej limonki (lub z połowy cytryny)
- 2 łyżki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara
- Opcjonalnie: łyżeczka pasty tamaryndowej (lub ciut więcej soku z limonki)
- Opcjonalnie: łyżka sosu sriracha (dla fanów ostrości!)
Tajlandia
W przepisie został użyty
Cukier Trzcinowy
Dry Demerara
2
ilość
porcji
15 min
czas
przygotowania
składniki:
Sposób przygotowania:
- Makaron ryżowy przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu
i odsącz. - Składniki na marynatę zmieszaj ze sobą w kubku.
- Pokrój cebulę i papryczkę na małe krążki.
- Na dużej patelni lub w woku porządnie rozgrzej łyżkę oleju
aż zacznie dymić. - Wrzuć krewetki oraz tofu i smaż przez kilka minut, a następnie dorzuć jajka i wymieszaj, by składniki się połączyły.
- Gdy jajko się zetnie, dorzuć makaron, dolej marynatę smaż dalej mieszając przez okło 2-3 minuty.
- Na sam koniec dorzuć cebulę, paprykę i kiełki, wymieszaj
i smaż przez kolejne 2 minuty, by smaki się połączyły. - Danie przełóż do misek i posyp orzeszkami oraz szczypiorkiem.
- Jedz od razu – najlepiej pałeczkami.
zobacz inne przepisy
z cukrem trzcinowym Diamant