Tajlandia

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
Dry Demerara

2

ilość
porcji

15 min

czas
przygotowania

składniki:

  • ok. 150 g makaronu ryżowego (najlepiej wstążki)
  • ok. 200g obranych krewetek
  • cebula (najlepiej dymka)
  • 100g tofu
  • 2 jajka
  • ok. 100 g kiełków fasolki mung
    lub mieszanki stir-fry na patelnię
  • świeża lub sproszkowana papryczka chili (ilość dopasowana do preferencji)
  • 3 łyżki neutralnego oleju do smażenia (słonecznikowego, kokosowego, ryżowego…)
  • Do posypania
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków (ziemnych lub laskowych)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    lub kolendry
  • Na sos – marynatę
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • sok z całej limonki (lub z połowy cytryny)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara
  • Opcjonalnie: łyżeczka pasty tamaryndowej (lub ciut więcej soku z limonki)
  • Opcjonalnie: łyżka sosu sriracha (dla fanów ostrości!)

Sposób przygowania:

  • Makaron ryżowy przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu
    i odsącz.
  • Składniki na marynatę zmieszaj ze sobą w kubku.
  • Pokrój cebulę i papryczkę na małe krążki.
  • Na dużej patelni lub w woku porządnie rozgrzej łyżkę oleju
    aż zacznie dymić.
  • Wrzuć krewetki oraz tofu i smaż przez kilka minut, a następnie dorzuć jajka i wymieszaj, by składniki się połączyły.
  • Gdy jajko się zetnie, dorzuć makaron, dolej marynatę smaż dalej mieszając przez okło 2-3 minuty.
  • Na sam koniec dorzuć cebulę, paprykę i kiełki, wymieszaj
    i smaż przez kolejne 2 minuty, by smaki się połączyły.
  • Danie przełóż do misek i posyp orzeszkami oraz szczypiorkiem.
  • Jedz od razu – najlepiej pałeczkami.