Australia

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
Puder

25

ilość
porcji

20 min

czas
przygotowania

składniki:

  • 85 g wiórków kokosowych
  • 85 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru trzcinowego Diamant
  • 100 g masła
  • 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygowania:

  • W naczyniu wymieszaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę
    i cukier.
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj syrop trzcinowy i wymieszaj ze sobą.
  • W osobnym naczyniu połącz sodę 2 łyżkami wrzącej wody,
    a następnie dodaj do rondelka z masłem i syropem.
  • Całość wymieszaj i dolej do rondelka z suchymi składnikami.
  • Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolite ciasto.
  • Formuj z niego kulki o średnicy ok. 3 cm, wykładaj na wyłożoną papierem blachę i spłaszczaj, by powstały płaskie okręgi.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180 stopni przez około 10 minut do momentu, aż lekko zbrązowieją, sprawdzając w międzyczasie, czy nie trzeba ich jeszcze
    raz spłaszczyć.
  • Po zakończeniu pieczenia jeszcze miękkie ciastka zostawić
    na kilka minut, a następnie delikatnie przenieść na siatkę do całkowitego ostygnięcia.