Republika Południowej Afryki

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
Dry Demerara

4

ilość
porcji

60 min

czas
przygotowania

składniki:

  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego Diamant
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka dżemu morelowego
  • Sos
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru białego Diamant
  • 1 łyżeczka cukru pudru waniliowego Diamant
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Sposób przygowania:

  • Cukier z jajkami ubij aż masa zyska jasnożółty, cytrynowy kolor.
  • Dodaj morelowy dżem i ubijaj dalej.
  • Zmieszane ze sobą mąkę, sodę i sól przesiej przez sito.
  • Masło rozpuść i dolej do niego ocet, a następnie dodaj
    do jajek.
  • Powoli dosypuj mąkę, a całość dokładnie zmiksuj.
  • Masę przelej do żaroodpornych kokilek, przykryj je i piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • W międzyczasie przygotuj sos dobrze mieszając ze sobą wszystkie składniki.
  • Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta polej je sosem i podawaj od razu.
  • Pudding możesz przygotować w dużym naczyniu, a przed podaniem ponakładać go do mniejszych miseczek.