- 3/4 szklanki cukru trzcinowego Diamant
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka octu
- 1/3 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 1 łyżka dżemu morelowego
- Sos
- 3/4 szklanki śmietany
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru białego Diamant
- 1 łyżeczka cukru pudru waniliowego Diamant
- 1/2 szklanki gorącej wody
Republika Południowej Afryki
W przepisie został użyty
Cukier Trzcinowy
Dry Demerara
4
ilość
porcji
60 min
czas
przygotowania
składniki:
Sposób przygotowania:
- Cukier z jajkami ubij aż masa zyska jasnożółty, cytrynowy kolor.
- Dodaj morelowy dżem i ubijaj dalej.
- Zmieszane ze sobą mąkę, sodę i sól przesiej przez sito.
- Masło rozpuść i dolej do niego ocet, a następnie dodaj
do jajek. - Powoli dosypuj mąkę, a całość dokładnie zmiksuj.
- Masę przelej do żaroodpornych kokilek, przykryj je i piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
- W międzyczasie przygotuj sos dobrze mieszając ze sobą wszystkie składniki.
- Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta polej je sosem i podawaj od razu.
- Pudding możesz przygotować w dużym naczyniu, a przed podaniem ponakładać go do mniejszych miseczek.
zobacz inne przepisy
z cukrem trzcinowym Diamant