Japonia

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
Dark Muscovado

3

ilość
porcji

20 min

czas
przygotowania

składniki:

  • 300 ml mleka (najlepiej roślinnego)
  • 100 ml gęstej śmietany albo jogurtu greckiego
  • 70 g cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado
  • 10 g żelatyny (lub agaru)
  • ok. 25 ml wody
  • 3 krople olejku waniliowego (lub migdałowego)
  • Na galaretkę
  • 300 ml wody
  • 100 g cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado
  • 5 g żelatyny (lub agaru)
  • ok. 25 ml wody
  • 3 krople olejku waniliowego (lub migdałowego)

Sposób przygowania:

  • Wsyp żelatynę do 25 ml wody i rozpuść.
  • Najlepiej przygotuj od razu żelatynę do puddingu i do galaretki (w tej drugiej lepiej sprawdzi się agar).
  • Cukier na pudding wsyp do garnka, dodaj połowę mleka
    i wymieszaj.
  • Podgrzej do koło 50 stopni, by cukier się roztopił, a mleko
    nie zagotowało.
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj do połączenia się składników.
  • Wlej resztę mleka, śmietanę i olejem, całość wymieszaj.
  • Przesiej pudding przez sitko, by wyeliminować grudki.
  • Wlej masę do szklanek czy innych pojemniczków,
    do maksymalnie 70% ich objętości. Przygotuj galaretkę podobnie, jak pudding, łącząc cukier z żelatyną i wodą. Jeśli do galaretki używasz agaru, masę musisz doprowadzić do wrzenia.
  • Przesiej ją przez sitko, bo odcedzić grudki.
  • Jeszcze gorącą, gęstniejącą masę szybko wylej do płaskiego naczynia, np. tacy i odstaw do wystygnięcia.
  • Gdy galaretka stwardnieje, pokrój ją na kwadraty o bokach około 1 cm lub użyj łyżki, by powykrawać regularne kawałki.
  • Wykładaj je na stężały pudding.
  • Galaretka z agarem po pewnym czasie wypuści z siebie słodki syrop.
  • Schłodź deser.
  • Dodaj listki świeżej mięty dla ozdoby i podawaj.