- 300 ml mleka (najlepiej roślinnego)
- 100 ml gęstej śmietany albo jogurtu greckiego
- 70 g cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado
- 10 g żelatyny (lub agaru)
- ok. 25 ml wody
- 3 krople olejku waniliowego (lub migdałowego)
- Na galaretkę
- 300 ml wody
- 100 g cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado
- 5 g żelatyny (lub agaru)
- ok. 25 ml wody
- 3 krople olejku waniliowego (lub migdałowego)
Japonia
W przepisie został użyty
Cukier Trzcinowy
Dark Muscovado
3
ilość
porcji
20 min
czas
przygotowania
składniki:
Sposób przygotowania:
- Wsyp żelatynę do 25 ml wody i rozpuść.
- Najlepiej przygotuj od razu żelatynę do puddingu i do galaretki (w tej drugiej lepiej sprawdzi się agar).
- Cukier na pudding wsyp do garnka, dodaj połowę mleka
i wymieszaj. - Podgrzej do koło 50 stopni, by cukier się roztopił, a mleko
nie zagotowało. - Zdejmij garnek z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj do połączenia się składników.
- Wlej resztę mleka, śmietanę i olejem, całość wymieszaj.
- Przesiej pudding przez sitko, by wyeliminować grudki.
- Wlej masę do szklanek czy innych pojemniczków,
do maksymalnie 70% ich objętości. Przygotuj galaretkę podobnie, jak pudding, łącząc cukier z żelatyną i wodą. Jeśli do galaretki używasz agaru, masę musisz doprowadzić do wrzenia. - Przesiej ją przez sitko, bo odcedzić grudki.
- Jeszcze gorącą, gęstniejącą masę szybko wylej do płaskiego naczynia, np. tacy i odstaw do wystygnięcia.
- Gdy galaretka stwardnieje, pokrój ją na kwadraty o bokach około 1 cm lub użyj łyżki, by powykrawać regularne kawałki.
- Wykładaj je na stężały pudding.
- Galaretka z agarem po pewnym czasie wypuści z siebie słodki syrop.
- Schłodź deser.
- Dodaj listki świeżej mięty dla ozdoby i podawaj.
zobacz inne przepisy
z cukrem trzcinowym Diamant