Meksyk

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
drobny Dry Demerara

4

ilość
porcji

70 min

czas
przygotowania

składniki:

  • ok. 110 g cukru trzcinowego drobnego Dry Demerara Diamant
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru Cointreau lub innego likieru
  • laska wanilii lub łyżeczka aromatu waniliowego
  • 400 ml słodzonego mleka zagęszczonego
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie: syrop trzcinowy złocisty Diamant

Sposób przygowania:

  • Na patelnię lub do rondelka o grubym dnie wsyp cukier puder trzcinowy Diamant.
  • Podgrzewaj go dopóty się rozpuści, ale nie przypali, i gotuj około 10 minut aż się skarmelizuje.
  • Szybko przelej płynną masę na dno foremek żaroodpornych (porcja na około 4).
  • Odstaw do wystygnięcia.
  • W misce wymieszaj jaja, jedno żółtko, mleko, śmietankę, cukier puder, skórkę z pomarańczy, likier i startą laskę wanilii lub aromat.
  • Dodaj szczyptę soli do smaku.
  • Masę wylej do foremek z ostudzonym karmelem, a następnie umieść je w brytfannie lub innym naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą wodą sięgającą do połowy foremek.
  • W piekarniku nagrzanym do około 175-180 stopni C piecz foremki przez około 30-35 minut do momentu aż wylana na wierzch masa się zetnie.
  • Wyjmij i odstaw naczynia do ostygnięcia, a następnie włóż
    do lodówki na minimum 3 godziny, a jeśli możesz – na całą noc.
  • Przed podaniem oddziel masę od foremki nożem i delikatnie przełóż na talerzyki.
  • Możesz polać flan syropem trzcinowym złocistym do smaku.