- ok. 110 g cukru trzcinowego drobnego Dry Demerara Diamant
- 2 jajka
- 1 żółtko
- łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki likieru Cointreau lub innego likieru
- laska wanilii lub łyżeczka aromatu waniliowego
- 400 ml słodzonego mleka zagęszczonego
- szczypta soli
- 100 ml śmietany kremówki
- opcjonalnie: syrop trzcinowy złocisty Diamant
Meksyk
W przepisie został użyty
Cukier Trzcinowy
drobny Dry Demerara
4
ilość
porcji
70 min
czas
przygotowania
składniki:
Sposób przygotowania:
- Na patelnię lub do rondelka o grubym dnie wsyp cukier puder trzcinowy Diamant.
- Podgrzewaj go dopóty się rozpuści, ale nie przypali, i gotuj około 10 minut aż się skarmelizuje.
- Szybko przelej płynną masę na dno foremek żaroodpornych (porcja na około 4).
- Odstaw do wystygnięcia.
- W misce wymieszaj jaja, jedno żółtko, mleko, śmietankę, cukier puder, skórkę z pomarańczy, likier i startą laskę wanilii lub aromat.
- Dodaj szczyptę soli do smaku.
- Masę wylej do foremek z ostudzonym karmelem, a następnie umieść je w brytfannie lub innym naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą wodą sięgającą do połowy foremek.
- W piekarniku nagrzanym do około 175-180 stopni C piecz foremki przez około 30-35 minut do momentu aż wylana na wierzch masa się zetnie.
- Wyjmij i odstaw naczynia do ostygnięcia, a następnie włóż
do lodówki na minimum 3 godziny, a jeśli możesz – na całą noc. - Przed podaniem oddziel masę od foremki nożem i delikatnie przełóż na talerzyki.
- Możesz polać flan syropem trzcinowym złocistym do smaku.
zobacz inne przepisy
z cukrem trzcinowym Diamant