- ok. 400 g mąki pszennej
- ok. 300 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant
- 150ml zimnej wody
- Do środka
- 5 dużych lub 8 małych jabłek
- ok. 30 g mąki pszennej
- ok. 80 g cukru pudru trzcinowego Diamant
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Wielka Brytania
W przepisie został użyty
Cukier Trzcinowy
Puder
12
ilość
porcji
50 min
czas
przygotowania
składniki:
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę, sól i cukier.
- Dodaj schłodzone, posiekane masło i zmiksuj do konsystencji kruszonki.
- Dodaj zimną wodę i miksuj aż do połączenia się składników. Jeśli wyjdzie zbyt suche dodaj więcej wody.
- Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i schłodź przez 2 godziny.
- Umyj jabłka, wyjmij gniazda nasienne, a następnie pokrój
i wymieszaj z mąką, cynamonem i cukrem. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. - Pod koniec chłodzenia, przygotuj nadzienie. Jabłka kolejno pokroić na cieniutkie plasterki.
- Wymieszaj dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.
- Kulę ciasta podziel na połowy i jedną rozwałkuj na grubość
ok. 2-3 mm. Formę o średnicy ok. 25-26cm z niskim brzegiem wysmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym ciastem. - Następnie wyłóż jabłka.
- Drugą połowę ciasta rozwałkuj w ten sam sposób i przykryj jabłka lub pokruj na wstęgi o średnicy 2 cm i ułóż z nich charakterystyczną kratkę.
- Ciasto z wierzchu nakłuj widelcem, by para miała którędy uciec na zewnątrz. Rozłożyć jabłka.
- Drugą połowę ciasta również rozwałkuj na grubość 2- 3 mm.
- Ciasto dolne i górne na brzegach dobrze ze sobą sklej. Formę piecz w 210 stopniach przez około kwadrans, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni, przykryj folią aluminiową
i piecz około 50-60 minut. - Później zdejmij folię. Ciasto jest gotowe wtedy, kiedy ma złocisty kolor. Podawaj po ostudzeniu.
zobacz inne przepisy
z cukrem trzcinowym Diamant