Wielka Brytania

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
Puder

12

ilość
porcji

50 min

czas
przygotowania

składniki:

  • ok. 400 g mąki pszennej
  • ok. 300 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant
  • 150ml zimnej wody
  • Do środka
  • 5 dużych lub 8 małych jabłek
  • ok. 30 g mąki pszennej
  • ok. 80 g cukru pudru trzcinowego Diamant
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygowania:

  • Wymieszaj mąkę, sól i cukier.
  • Dodaj schłodzone, posiekane masło i zmiksuj do konsystencji kruszonki.
  • Dodaj zimną wodę i miksuj aż do połączenia się składników. Jeśli wyjdzie zbyt suche dodaj więcej wody.
  • Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i schłodź przez 2 godziny.
  • Umyj jabłka, wyjmij gniazda nasienne, a następnie pokrój
    i wymieszaj z mąką, cynamonem i cukrem. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Pod koniec chłodzenia, przygotuj nadzienie. Jabłka kolejno pokroić na cieniutkie plasterki.
  • Wymieszaj dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.
  • Kulę ciasta podziel na połowy i jedną rozwałkuj na grubość
    ok. 2-3 mm. Formę o średnicy ok. 25-26cm z niskim brzegiem wysmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym ciastem.
  • Następnie wyłóż jabłka.
  • Drugą połowę ciasta rozwałkuj w ten sam sposób i przykryj jabłka lub pokruj na wstęgi o średnicy 2 cm i ułóż z nich charakterystyczną kratkę.
  • Ciasto z wierzchu nakłuj widelcem, by para miała którędy uciec na zewnątrz. Rozłożyć jabłka.
  • Drugą połowę ciasta również rozwałkuj na grubość 2- 3 mm.
  • Ciasto dolne i górne na brzegach dobrze ze sobą sklej. Formę piecz w 210 stopniach przez około kwadrans, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni, przykryj folią aluminiową
    i piecz około 50-60 minut.
  • Później zdejmij folię. Ciasto jest gotowe wtedy, kiedy ma złocisty kolor. Podawaj po ostudzeniu.