Stany Zjednoczone

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
Dark Muscovado

1

ilość
porcji

15 min

czas
przygotowania

składniki:

  • 4 łyżki soli
  • 6 łyżek cukru trzcinowego Diamant
  • 8 łyżek sproszkowanego chili
  • 2 łyżki chili chipotle w proszku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki zmielonego kminku
  • 1 łyżka słodkiej papryki (na przykład wędzonej)
  • 1 łyżka cebuli w proszku
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • Dodatkowo
  • 1,2 kg żeberek wieprzowych
  • oliwa

Sposób przygowania:

  • Żeberka podziel na 4 porcje, umyj, osusz i natrzyj oliwą.
  • Składniki na marynatę połącz ze sobą w misce, a następnie natrzyj nią mięso, np. steki czy szaszłyki. Zostaw w lodówce na 4 godziny, by mięso przeszło smakiem przypraw
  • Żeberka przełóż do rękawa do pieczenia, umieść w żaroodpornym naczyniu i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C piekarnika przez 1 godzinę.
  • Marynata sprawdzi się także do warzyw i grzybów.