Peru

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
Dry Demerara

4

ilość
porcji

60 min

czas
przygotowania

składniki:

  • 300 g surowego fileta z dorsza bez skóry (lub innej ryby)
  • Sok z 2 limonek
  • ½ papryczki chilli
  • garść kolendry
  • 1 czerwona cebula
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 ugotowany batat
  • 2 małe kolby gotowanej kukurydzy
  • Na sos:
  • Sok z 1 limonki
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

  • Pokrój rybę w kosteczkę, zalej sokiem z 2 limonek i odstaw na minimum 30 min, by przeszła jego smakiem.
  • W soku z 1 limonki rozpuść cukier trzcinowy, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę.
  • Upiecz batata i ugotuj kukurydzę, a następnie pokrój jedno i drugie na plastry.
  • Dodaj pokrojone awokado i świeżą kolendrę dla smaku.
  • Do zamarynowanej ryby dodaj posiekaną papryczkę chili oraz świeżą kolendrę, a następnie wymieszaj.
  • Przełóż na talerz obok warzyw i dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Można pałaszować!