![](scrap/images/tlo_top.png)
![](img/wloska-panna-cotta/recipe.jpg)
![](scrap/images/przepisy-znak-malva_03.png)
![](img/wloska-panna-cotta/map.png)
Włochy
W przepisie został użyty
Cukier Trzcinowy
Dry Demerara
![](scrap/images/Akcja-trzcina_www_przepis_12.png)
4
ilość
porcji
![](scrap/images/Akcja-trzcina_www_przepis_12.png)
60 min
czas
przygotowania
![](img/wloska-panna-cotta/i.png)
![](scrap/images/Akcja-trzcina_www_003_17.png)
![](scrap/images/idle.png)
składniki:
- 200 ml śmietany 30%
- 200 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
- laska wanilii
- 10 g żelatyny
- 30 g cukru waniliowego Diamant
- 30 g Cukru Trzcinowego Diamant Dry Demerara (może być też drobny)
- ok. 160 ml wody
- maliny (świeże lub mrożone)
- opcjonalnie: syrop lub sok owocowy
Sposób przygotowania:
- Żelatynę rozpuść w wodzie i zostaw, aż napęcznieje.
- Mleko ze śmietanką wlej do garnka.
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż i końcówką noża wyjmij to, co w środku, a następnie dodaj do garnka razem z laską wanilii.
- Dorzuć cukier waniliowy i trzcinowy Dry Demerara, który wzbogaci deser karmelową barwą.
- Całość zagotuj na małym ogniu, a następnie zdejmij z ognia i wyjmij laskę wanilii.
- Na sam koniec dodaj żelatynę, masę dobrze wymieszaj i przełóż do małych naczyń, np. miseczek.
- Gdy ostygną, przełóż miseczki do lodówki.
- Po minimum 3 godzinach, gdy masa stężeje, wyjmujemy miseczki z lodówki, a następnie kładziemy dnem do góry na talerzach i delikatnie zdejmujemy z masy.
- Deser udekoruj owocowym syropem lub sokiem oraz owocami.
![](img/wloska-panna-cotta/recipes.jpg)
![](scrap/images/Akcja-trzcina_www_003_43.png)
![](scrap/images/Akcja-trzcina_www_przepis_26.png)
![](scrap/images/bg_bottom.png)
zobacz inne przepisy
z cukrem trzcinowym Diamant