Włochy

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
Dry Demerara

4

ilość
porcji

60 min

czas
przygotowania

składniki:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • laska wanilii
  • 10 g żelatyny
  • 30 g cukru waniliowego Diamant
  • 30 g Cukru Trzcinowego Diamant Dry Demerara (może być też drobny)
  • ok. 160 ml wody
  • maliny (świeże lub mrożone)
  • opcjonalnie: syrop lub sok owocowy

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę rozpuść w wodzie i zostaw, aż napęcznieje.
  • Mleko ze śmietanką wlej do garnka.
  • Laskę wanilii przekrój wzdłuż i końcówką noża wyjmij to, co w środku, a następnie dodaj do garnka razem z laską wanilii.
  • Dorzuć cukier waniliowy i trzcinowy Dry Demerara, który wzbogaci deser karmelową barwą.
  • Całość zagotuj na małym ogniu, a następnie zdejmij z ognia i wyjmij laskę wanilii.
  • Na sam koniec dodaj żelatynę, masę dobrze wymieszaj i przełóż do małych naczyń, np. miseczek.
  • Gdy ostygną, przełóż miseczki do lodówki.
  • Po minimum 3 godzinach, gdy masa stężeje, wyjmujemy miseczki z lodówki, a następnie kładziemy dnem do góry na talerzach i delikatnie zdejmujemy z masy.
  • Deser udekoruj owocowym syropem lub sokiem oraz owocami.