Meksyk
W przepisie został użyty
Cukier Trzcinowy
Dry Demerara
4
ilość
porcji
60 min
czas
przygotowania
składniki:
- 4 szklanki słodkich ziemniaków
- kukurydziane tortille
- 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
- 1 średnie awokado
- 1/4 szklanki liści kolendry
- limonka
- Na sos:
- 1 szklanka uprzednio namoczonych, zblanszowanych i posiekanych migdałów
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 pęczek kolendry (zarówno łodygi, jak i liście)
- 1 łyżka otartej skórki z limonki
- 1 łyżka mielonej papryczki jalapeño
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka Syropu Złocistego Trzcinowego Diamant
- 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)
- Na zalewę do cebuli:
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki Cukru Trzcinowego Dry Demerara Drobnego (lub Syropu Złocistego)
- 1 szklanka pokrojonej w piórka cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka soli morskiej
- Na przyprawę do batatów:
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki proszku chili chipotle
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
Sposób przygotowania:
- Zacznij od sosu. Zalej migdały gorącą wodą na 15 minut.
- Odcedź, obierz i rozdrobnij blenderem dodając ½ szklanki soku z limonki, pęczek posiekanej kolendry, łyżkę startej skórki z limonki, łyżkę mielonego jalapeño, łyżkę octu jabłkowego i łyżeczkę Syropu Złocistego Trzcinowego Diamant. Jeśli będzie zbyt gęste, dolej kilka łyżek przegotowanej wody.
- Czas na cebulę. Pokrój ją w piórka i wrzuć do szklanego naczynia, np. słoika. ½ szklanki octu jabłkowego zmieszaj z ½ szklanki Cukru Trzcinowego Dry Demerara lub Syropu Złocistego.
- Dodaj do słoika, zakręć, potrząśnij energicznie i odstaw.
- Zabierz się za bataty. Pokrój je w paski, przesmaruj oliwą z przyprawami (sól, czosnek w proszku, chili, mielony kminek).
- Wyłóż je na blasze i piecz przez około 20 minut piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
- Gdy będą się piec, podgrzej na suchej patelni tortille. Tuż po zdjęciu z patelni, umieść je w kubku, żeby nabrały charakterystycznego kształtu łódeczki.
- Gdy będą już ładnie ukształtowane, posmaruj je wcześniej przygotowanym sosem, połóż poszatkowaną kapustę, bataty, cebulę, pokrojone awokado i świeżą kolendrę.
- Skrop sokiem z limonki, dodaj jeszcze trochę sosu z wierzchu. Gotowe, można jeść!
zobacz inne przepisy
z cukrem trzcinowym Diamant