Meksyk

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
Dry Demerara

4

ilość
porcji

60 min

czas
przygotowania

składniki:

  • 4 szklanki słodkich ziemniaków
  • kukurydziane tortille
  • 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
  • 1 średnie awokado
  • 1/4 szklanki liści kolendry
  • limonka
  • Na sos:
  • 1 szklanka uprzednio namoczonych, zblanszowanych i posiekanych migdałów
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 pęczek kolendry (zarówno łodygi, jak i liście)
  • 1 łyżka otartej skórki z limonki
  • 1 łyżka mielonej papryczki jalapeño
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka Syropu Złocistego Trzcinowego Diamant
  • 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)
  • Na zalewę do cebuli:
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki Cukru Trzcinowego Dry Demerara Drobnego (lub Syropu Złocistego)
  • 1 szklanka pokrojonej w piórka cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Na przyprawę do batatów:
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki proszku chili chipotle
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od sosu. Zalej migdały gorącą wodą na 15 minut.
  • Odcedź, obierz i rozdrobnij blenderem dodając ½ szklanki soku z limonki, pęczek posiekanej kolendry, łyżkę startej skórki z limonki, łyżkę mielonego jalapeño, łyżkę octu jabłkowego i łyżeczkę Syropu Złocistego Trzcinowego Diamant. Jeśli będzie zbyt gęste, dolej kilka łyżek przegotowanej wody.
  • Czas na cebulę. Pokrój ją w piórka i wrzuć do szklanego naczynia, np. słoika. ½ szklanki octu jabłkowego zmieszaj z ½ szklanki Cukru Trzcinowego Dry Demerara lub Syropu Złocistego.
  • Dodaj do słoika, zakręć, potrząśnij energicznie i odstaw.
  • Zabierz się za bataty. Pokrój je w paski, przesmaruj oliwą z przyprawami (sól, czosnek w proszku, chili, mielony kminek).
  • Wyłóż je na blasze i piecz przez około 20 minut piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  • Gdy będą się piec, podgrzej na suchej patelni tortille. Tuż po zdjęciu z patelni, umieść je w kubku, żeby nabrały charakterystycznego kształtu łódeczki.
  • Gdy będą już ładnie ukształtowane, posmaruj je wcześniej przygotowanym sosem, połóż poszatkowaną kapustę, bataty, cebulę, pokrojone awokado i świeżą kolendrę.
  • Skrop sokiem z limonki, dodaj jeszcze trochę sosu z wierzchu. Gotowe, można jeść!