Chiny

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
Dry Demerara

4

ilość
porcji

60 min

czas
przygotowania

składniki:

  • kostka tofu (ok. 180g) pokrojona w plasterki
  • sól
  • olej do smażenia, np. kokosowy lub oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki orzechów pekan, prażonych i posiekanych
  • 3 łyżki Cukru Trzcinowego Dark Muscovado Diamant
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 200 g brukselki, umytej i pociętej (może być mrożona)

Sposób przygotowania:

  • Na patelni mocno rozgrzej olej, wrzuć plasterki tofu i usmaż na złoty kolor, dodając w międzyczasie szczyptę soli do smaku.
  • Dorzuć posiekany czosnek i rozdrobnione orzechy.
  • Smaż wszystko razem przez minutę (nie dłużej, by czosnek nie zgorzkniał).
  • Po tym czasie dodaj Cukier Trzcinowy Dark Muscovado i poczekaj, aż się całkowicie rozpuści.
  • Zdejmij z ognia, wymieszaj i dorzuć posiekaną kolendrę.
  • Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż pokrojoną brukselkę ze szczyptą soli. Podawaj razem jeszcze ciepłe!