![](scrap/images/tlo_top.png)
![](img/ciasto-ananosowe/recipe.jpg)
![](scrap/images/przepisy-znak-malva_03.png)
![](img/ciasto-ananosowe/map.png)
Francja
W przepisie został użyty
Cukier Trzcinowy
Dry Demerara
![](scrap/images/Akcja-trzcina_www_przepis_12.png)
4
ilość
porcji
![](scrap/images/Akcja-trzcina_www_przepis_12.png)
60 min
czas
przygotowania
![](img/ciasto-ananosowe/i.png)
![](scrap/images/Akcja-trzcina_www_003_17.png)
![](scrap/images/idle.png)
składniki:
- Na ciasto:
- 8 plastrów ananasa (może być odsączony z puszki)
- 150 g Cukru Trzcinowego Dark Muscovado Diamant
- 150 g mąki
- 150 g masła
- 3 jaja
- saszetka drożdży
- saszetka cukru waniliowego
- Na karmel:
- 150 g Cukru Trzcinowego Dark Muscovado Diamant
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W salaterce wymieszaj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po kolei jajka, dobrze mieszając za każdym razem.
- Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj.
- Czas na karmel. Na rozgrzanej patelni umieść Cukier Trzcinowy Dark Muscovado, poczekaj, aż się roztopi – bez udziału wody! – a następnie skarmelizuj go, czyli pozwól mu lekko zbrązowieć (ale nie spalić!). Cukier powinien mieć bursztynową barwę.
- Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, wlej ciasto, a wierzch pokryj karmelem.
- Wyłóż na karmel krążki ananasa. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-40 minut.
![](img/ciasto-ananosowe/recipes.jpg)
![](scrap/images/Akcja-trzcina_www_003_43.png)
![](scrap/images/Akcja-trzcina_www_przepis_26.png)
![](scrap/images/bg_bottom.png)
zobacz inne przepisy
z cukrem trzcinowym Diamant