Francja

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
Dry Demerara

4

ilość
porcji

60 min

czas
przygotowania

składniki:

  • Na ciasto:
  • 8 plastrów ananasa (może być odsączony z puszki)
  • 150 g Cukru Trzcinowego Dark Muscovado Diamant
  • 150 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 jaja
  • saszetka drożdży
  • saszetka cukru waniliowego
  • Na karmel:
  • 150 g Cukru Trzcinowego Dark Muscovado Diamant

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • W salaterce wymieszaj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po kolei jajka, dobrze mieszając za każdym razem.
  • Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj.
  • Czas na karmel. Na rozgrzanej patelni umieść Cukier Trzcinowy Dark Muscovado, poczekaj, aż się roztopi – bez udziału wody! – a następnie skarmelizuj go, czyli pozwól mu lekko zbrązowieć (ale nie spalić!). Cukier powinien mieć bursztynową barwę.
  • Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, wlej ciasto, a wierzch pokryj karmelem.
  • Wyłóż na karmel krążki ananasa. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-40 minut.