Indie
W przepisie został użyty
Cukier Trzcinowy
Dry Demerara
4
ilość
porcji
60 min
czas
przygotowania
składniki:
- Na kheer
- 1/2 litra tłustego mleka
- 4-5 łyżek Złocistego Syropu Trzcinowego Diamant (można dodać więcej dla słodyczy)
- ok. 2 łyżeczek sproszkowanego kardamonu
- 1/4 szklanki uprzednio namoczonego przez godzinę i ugotowanego brązowego ryżu basmati
- Na aamras:
- 2 dojrzałe mango
- 1-2 łyżki wody
- suszone owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Zagotuj mleko i redukuj aż zostanie połowa objętości.
- Dodaj Syrop Złocisty Diamant, sproszkowany kardamon i dobrze wymieszaj.
- Dorzuć ugotowany ryż, zagotuj całość i gotuj, aż dobrze zgęstnieje. Zdejmij gazu, pozostaw do schłodzenia i włóż do lodówki.
- Czas na aamras. Obierz mango i namocz ich skórę w wodzie przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij, ściśnij, by wydobyć przyklejone do niej kawałki miąższu.
- Posiekaj miąższ i wrzuć do miksera. Zmiksuj do całkowitego połączenia.
- Deser ma być bardzo słodki, dlatego, jeśli mango nie ma w sobie wystarczająco słodyczy, można dosłodzić Syropem Złocistym.
- Aaamras wstaw do lodówki na minimum 0,5 h. Ułóż w pucharku kheer, następnie kilka zmiażdżonych, suszonych owoców, na nie nałóż łyżką aamras, a na wierzch jeszcze trochę suszonych owoców.
- Deser najlepiej smakuje schłodzony.
zobacz inne przepisy
z cukrem trzcinowym Diamant