Indie

W przepisie został użyty

Cukier Trzcinowy
Dry Demerara

4

ilość
porcji

60 min

czas
przygotowania

składniki:

  • Na kheer
  • 1/2 litra tłustego mleka
  • 4-5 łyżek Złocistego Syropu Trzcinowego Diamant (można dodać więcej dla słodyczy)
  • ok. 2 łyżeczek sproszkowanego kardamonu
  • 1/4 szklanki uprzednio namoczonego przez godzinę i ugotowanego brązowego ryżu basmati
  • Na aamras:
  • 2 dojrzałe mango
  • 1-2 łyżki wody
  • suszone owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj mleko i redukuj aż zostanie połowa objętości.
  • Dodaj Syrop Złocisty Diamant, sproszkowany kardamon i dobrze wymieszaj.
  • Dorzuć ugotowany ryż, zagotuj całość i gotuj, aż dobrze zgęstnieje. Zdejmij gazu, pozostaw do schłodzenia i włóż do lodówki.
  • Czas na aamras. Obierz mango i namocz ich skórę w wodzie przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij, ściśnij, by wydobyć przyklejone do niej kawałki miąższu.
  • Posiekaj miąższ i wrzuć do miksera. Zmiksuj do całkowitego połączenia.
  • Deser ma być bardzo słodki, dlatego, jeśli mango nie ma w sobie wystarczająco słodyczy, można dosłodzić Syropem Złocistym.
  • Aaamras wstaw do lodówki na minimum 0,5 h. Ułóż w pucharku kheer, następnie kilka zmiażdżonych, suszonych owoców, na nie nałóż łyżką aamras, a na wierzch jeszcze trochę suszonych owoców.
  • Deser najlepiej smakuje schłodzony.